Vianoce sú časom, kedy si vyhrniem rukávy a oddám sa tomu, čo mám najradšej: pečeniu. Pretože viac než inokedy pečiem vtedy z lásky a s neskutočnou radosťou. Uprostred predvianočných príprav spomínam na svoje detstvo a nasledujem tradície, miesim cesto a opakujem to, čo ma naučili rodičia. V príprave predvianočného stola nachádzam zmysel a číre čaro Vianoc.
Na Vianoce platí, že overené chutí najlepšie. Preto sa držíme tradičných dobrôt a chutí nášho detstva, no ako dospelí si vytvárame aj vlastné zvyky, recepty upravujeme a hľadáme – tie overené z celého roka, ktoré nám chutili. Vytvárame si tak vlastný receptár sviatočnej kuchyne, ktorý odovzdávame ďalej svojej rodine.
Tieto recepty nechýbali na našom vianočnom stole. Inšpirujte sa upečte si aj vy chutné Vianoce alebo Nový Rok.
MARCIPÁNOVÉ GUĽKY od Lenivej kuchárky


Veronika má na blogu Lenivá kuchárka samé dobroty a to pravé pre milovníkov čokolády. Kombinácia čokolády s marcipánom v prevedení maličkej guličky je nesmierne lahodná a rafinovaná, potečí oči aj chuťové bunky. Postup je prácny, ale vyplatí sa. A ak by ste v chladničke nemali potrebné suroviny, odporúčam akýkoľvek iný čokorecept od Veroniky. Pre mňa je TOP jej Koláč pre radosť.
RICOTTOVO-KOKOSOVÉ GUĽKY od Dottky


Niečo malé a "chutnučké" na sviatočnom stole vždy poteší. U nás je zvykom, že práve to sa minie ako prvé.
Ak zbožňujete Raffaello a chcete niečo jednoduché a nepečené, tieto sú naše: ricottovo-kokosové guľky. Je len na vás, čo skryjete vo vnútri, či to budú brusnice máčané v alkohole, alebo oriešky. A či pochúťku zabalíte do kokosu, kakaa, sekaných mandlí, alebo zlatého alobalu. Vedzte, že pri tomto recepte sa fantázii medze nekladú.
KOLIESKA SO SLANÝM KARAMELOM od Kitchenette

Každý rok skúšame niečo nové a pre nás trocha netradičné. Tento rok to boli kolieska so slaným karamelom kvôli odvážnej kombinácii sladkej a slanej chuti. Bola to výzva, uvariť karamel a dochutiť ho tak, aby bol výsledok pre každého. A čo myslíte, ako to dopadlo? Kolieska nám veľmi chutili, boli mäkučké od krému a zaliate čokoládou (nie horkou, prosím) boli vydareným spestrením vianočného stola.
Odporúčanie od nás: pri príprave krému uberte z množstva masla, ktoré je uvedené v recepte. Sami uvidíte, koľko je ho treba, keď budete krém miešať. Viac vynikne chuť karamelu.
Ak karamel nemusíte a v obľube máte skôr "pôstnejšie" dezerty, Markéta z Kitchenette vyskúšala viacero receptov na bábovky a upravila ich do sviežej dokonalosti. Takže, kto si želal pod stromček bábovku, tu nájde výber z toho najlepšieho.
OSIE HNIEZDA od Cukrfree

Jeden z mnohých receptov, ktoré si tak zamilujete, že vám nebude vadiť množsvo času, ktoré mu obetujete. Pretože ono je to vlastne príjemné, mačkať cesto a zapojiť i deti, že? Do toho si pustiť koledy alebo niektorú z vianočných rozprávok a rozblikať vianočný stromček. Verím, že na konci tej parády budete mať obe: nádherne strávený čas aj dezert, ktorý bude chutiť celej rodine. Osie hniezda sú tradičné, no v tomto vylepšení aj nesmierne lahodné.
MAKOVÁ TORTA S BIELOU ČOKOLÁDOU od Red Velvet Cooking

Už pár rokov je u nás zvykom, že k Vianociam patrí aj vianočná torta. A nie hocijaká, vždy ide o niečo výnimočné. Tento rok to bola maková torta s plnkou z bielej čokolády. Cesto je krehké a vláčne (odporúčam použiť domáci mak a vlastnoručne si ho zomlieť) a plnka jemne sladká. Ak máte, vložte do torty kúsky mrazených malín. Výsledok vás očarí a obohatí okamihy, na ktorých vám záleží. Nielen na Vianoce, ale aj iné.
LINECKÉ S BIELYM MAKOM od Lenky zo Zdravé pečenie

Na sviatočnom stole nesmú chýbať linecké koláčiky s domácim džemom a posiate cukrom. Avšak, ak máte správny recept - a pri tom množstve "najlepších" nie je ľahké ho nájsť - sú linecké koláčiky aj zdravé a chutia famózne. S esenciou dávnych čias - ako od mamy, a s niečím navyše. Linecké s bielym makom sú nádherne biele a chutia nám najviac. Ak by ste však nemali biely mak, môžete použiť aj klasický modrý mak. Recept nájdete tu.
MRVÁŇ od Kateřiny Winterovej z Herbáře
Videla som viacero seriálov o varení, no ani jeden ma neokúzlil tak, ako Herbář. Spôsob podania a vystupovanie herečky sú samy osebe Vianocami na každý deň. Alebo jarou, sviatkom, dezertom - vyberte si, čo máte radi. A recepty? Tie sú lahôdkou tak pre oko, ako i pre chuťové bunky. Pár som vyskúšala a ani jeden nesklamal. Či upečiete obrátený poramančový koláč s karamelom, medovú tortu, alebo český mazanec alias mrváň, budete mať nádherné sviatky plné chutného jedla. A k tomu seriál, na ktorý sa výborne pozerá a ktorý vás naladí. Pretože piecť je radosť. A tá zo seriálu len tak srší.
U nás bol tento rok mrváň. Recept zo skanzenu. Nádherný a chutný.
* * *
Máte sviatočný recept, ktorý milujete a o ktorom si myslíte, že by sme ho mali poznať? Budeme radi, ak nám napíšete a recept zašlete. Rovnakú radosť nám však spraví, ak vyskúšate niečo "z našich" a dáte vedieť, ako vám chutili.
Krásne a zasnežené sviatky vám želá
Tím magazínu BREZZA
Páčil sa ti tento článok? Prihlás sa na náš odber noviniek a my ti dáme vedieť hneď, keď vydáme nové číslo magazínu.