Ak si chcete spestriť raňajky alebo desiatu niečím, nie celkom obvyklým, aspoň u mňa, potom je recept na túto harmoniku tým pravým pre vás. Kysnuté, ľahké nadýchané cesto a chuťovo vyvážená, sladko korenistá náplň, ktorá utvára jeho chuť. Odtrhnite si plátok, dajte si ho s maslom alebo s džemom a dostanete sa do výšin.
Ingrediencie:
25 g droždia
250 ml mlieka
1/2 ČL mletého kardamónu
50 g trstinového cukru
65 g masla
25 g kokosového oleja
1/2 ČL soli
360 g hladkej múky
60 g špaldovej hladkej múky
Plnka
120 g masla
škorica poľa chuti
50 g kokosového cukru
40 g trstinového cukru
Postup
Zahrejeme si mlieko s kardamónom a zalejeme droždie s cukrom. Necháme na teplom mieste. Do kvásku pridáme múku, soľ a rozpustené maslo s kokosovým olejom. Cesto miesime aspoň 10 minút. Ja používam ručný šľahač s metličkami na cesto. Na teplom mieste ho necháme kysnúť.
Medzitým zahrievame maslo, pokým nezmení farbu na slabo hnedú a nezačne voňať po orieškoch. Prelejeme cez sitko a necháme na chladnom mieste, nech trochu stuhne. Potom ho vyšľaháme so škoricou a cukrom (nie úplne do peny).
Vykysnuté cesto ešte raz premiesime a vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske na obdĺžnik. Nožíkom naznačíme vodorovné a zvislé rezy, v závislosti od veľkosti formy, v ktorej budeme harmoniku piecť. Cesto potrieme maslovou zmesou a narežeme. Formu vystelieme papierom na pečenie a jednotlivé štvorce (alebo obdĺžniky, ako sa vám podarí) ukladáme vedľa seba a mierne ich pritláčame k sebe.
Pečieme pri 180°C do zhnednutia. Pri kysnutých koláčoch dávam do trúby na dno pekáč s vodou kvôli vlhkosti.
Uvidíte, bude vám chutiť. 🙂

Páčil sa ti tento článok? Prihlás sa na náš odber noviniek a my ti dáme vedieť hneď, keď vydáme nové číslo magazínu.
2 komentáre
Ahoj, dalo by sa iba čisto zo špaldovej múky?
Ahoj Aďka, osobne som tento recept s čisto špaldovou múkou neskúšala, ale nevidím dôvod prečo by to nemalo fungovať. Tento druh múky je hutnejší než obyčajná biela a nebude asi reagovať úplne rovnako. sama som zvedavá aký bude výsledok, podeľte sa s nami. Pekný večer Iva