Je karnevalový koláč, ktorý pochádza z Florencie. Recept som si v tomto prípade viac upravila, do cesta som použila tekvicovú múku a do krému som ako sladidlo použila proteín (môžete ho nahradiť práškovým cukrom alebo trstinovým). Ide o nie veľmi sladký koláč, ktorý sa skvele dopĺňa s bobuľovým ovocím.
Ingrediencie:
Cesto
150 g trstinového cukru
4 PL olivového oleja
7 PL vlažného mlieka
2 vajíčka
kôra z jedného pomaranča
180 g hladkej múky
60 g tekvicovej múky
1 ČL prášku do pečiva
Krém
250 ml smotany na šľahanie
250 g ricotty
cca. 6 PL proteínu (ja som použila proteín s príchuťou bielej čokolády), ak ho nemáte, nahraďte trstinovým cukrom alebo ryžovým sirupom
Pomarančový sirup
2 PL cukru
šťava z 1 pomaranča
1 PL Cointreau
trošku masla

Postup
Na cesto si zmiešame zvlášť sypké ingrediencie, zvlášť mokré a spojíme. Rozdelíme na dva 21 x 21 cm plechy. Pečieme pri 180 °C 20 – 30 minút. Na krém si vyšľaháme smotanu, pridáme ju k ricotte, prisypeme sladidlo a necháme odstáť v chladničke. Na sirup si zahrejeme pomarančovú šťavu s trochou vody a pridáme cukor. Keď zmes začne vrieť, odstavíme ju, pridáme likér a nakoniec trochu masla. Sirup nalejeme na ešte horúci koláč, nech sa doň vsiakne. Keď je koláč vychladnutý, natrieme jednu časť korpusu krémom, prikryjeme druhou časťou a natrieme vrch a boky. Dozdobíme čerstvými malinami, lístkami mäty a mandľovými plátkami.
Páčil sa ti tento článok? Prihlás sa na náš odber noviniek a my ti dáme vedieť hneď, keď vydáme nové číslo magazínu.