Stalo sa vám niekedy, že ste pri pohľade na obrázok či do výkladu dostali chuť na to, čo vidíte? Že ste nemohli inak, len zastať a na chvíľočku opustene zízať? Veru, i my to poznáme. Túžba po niečom vzdialenom číha na nás na každom kroku. Môžeme jedine skúšať a tvoriť a tak meniť túžbu (alebo závisť?) v inšpiráciu.
V poslednom čase nás podnecujú knižky a nielen tie kuchárske. Tentoraz listujeme v knihách z beletrie a hlceme stranu za stranou poddávajúc sa fantázii, ktorá nepozná hranice. Dokážu nás strhnúť a zároveň upokojiť, pretože niekde tam existuje niečo dokonalé. A takmer nedosiahnuteľné, že?
* * *
Vybrali sme pre vás najvoňavejšie a najchutnejšie z nich, také, pri ktorých budete mať pocit, že sladké pokušenie leží u vás priamo na stole. Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré knižky sú chuťovo zmyselné až opojné fantáziou. Pripájame recepty inšpirované ich príbehom.
Príbeh od Joanne Harrisovej a recept na Čokoládu

Harrisovej Čokoláda je príbehom malomesta v kúzelnom Francúzsku. Je písaná pre náročných, pre čokoholikov i knižných cestovateľov v jednom, a atmosférou nás zvádza k prerozprávaniu v rozprávke. Načnime preto vetou "kde bolo, tam bolo" a ideálne so šálkou horkej čokolády v ruke. Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno mestečko na francúzskom vidieku, v ktorom ľudia verili v pokoj... Celú recenziu si môžete prečítať tu.

Pri čítaní čokolády vyhladnete a zatúžite - po čom inom, ak nie po čokoláde? Výborný čokoládový mousse vám priblíži atmosféru a vôňu čarovného príbehu. Pre recept sa klikajte sem.
Mama by ma s láskavým pohŕdaním označila za skrotenú alchymistku, ktorá čaruje v kuchyni, hoci by mohla robiť zázraky. Lenže ja mám týchto ľudí rada aj s ich drobnými starosťami. Nie je ťažké čítať im z očí, z úst - tomu so zatrpknutým výrazom určite zachutí pikantná pomarančová kôra v čokoláde; tá s milým úsmevom dostane marhuľové srdiečka; strapaté dievčatko si dá mendiants a veselá žena plná elánu para orechy v čokoláde.
Zvláštny smútok citrónového koláča a recept na ten náš

Mnohovrstvý a plný protikladov, prazvláštne ubolený i vľúdny zároveň. Taký je román Aimee Benderovej, predovšetkým iný, než očakávate. Postaví pred vás obraz rodiny, ktorej vzájomné city a konania sú milujúce a ubližujúce zároveň, také, čo rozvracajú a jednako držia pohromade, pretože to dobré nakoniec vždy preváži. Napriek všetkému, podvádzajúcej matke, navonok ľahostajnému otcovi, uzavretému bratovi.
Rodina z príbehu bude pre vás príkladom láskavosti a lásky, ale aj melanchólie a smútku skrytými vo vnútri ako pod sladkou kôrkou koláča. Celú recenziu nájdete tu.

Spravte si pohodlie a prečítajte si prazvláštnu knižku prazvláštneho smútku. Upečte si CITRÓNOVÝ KOLÁČ a vychutnajte to, čo ste doň vložili. Verím, že ak ho upečiete s láskou, niečo z vašej pozornosti sa doň prenesie.
...když jsem dojedla to první sousto a počáteční dojem se vytratil, ucítila jsem nepatrnou změnu, nečekanou reakci. Jako kdybych měla někde hluboko v sobě senzor, který se právě pobudil, začal pátrat kolem sebe a upozornil má ústa na něco nového. Vynikající chuť přísad – jemné čokolády, čerstvých citrónu – mi totiž připadala jen jako maskování čehosi temnějšího a většího, a teď jako by se začala prosazovat chuť skrytá pod ní. Jasně jsem cítila čokoládu, ale v závanech a stopách se rozvíjela nebo otevírala malost, pocit sevření, znepokojení, byla to chuť odstupu a já jsem věděla, že je nějak spojená s mou matkou.
Tajomstvo jabĺk v knižke K. Hagenovej a v koláči

Trpko-sladký príbeh v lyrických tónoch s hĺbkou zabúdania, takou je románová prvotina Katriny Hagenovej Chuť jablečných jadýrek. Pred ňou sa autorka venovala rozprávkam pre deti, no v tomto jej diele si možno vy nájdete tú svoju. Rozprávku o starom kamennom dome s čarovnou kulisou zdivočenej záhrady kdesi na vidieku. Celú recenziu nájdete tu.

Jadierka príbehu sú napoly reálne, napoly vysnívané - ako spomienka na detstvo. Tie v recepte sme skryli pod cesto do jemných tartaletiek. Netradičný recept, no chutí ako od babičky.
Rozbujelá houština floxů jemně voněla. Stračky natahovaly svá modrá kopí k večernímu nebi. Lupiny a měsíčky zářily nad pažitem. Zvonky na mě kývaly. Tlustými srdcovitými listy bohyšek se skoro nedalo prohlédnout na zem, za nimi z listoví pěnily hortenzie, úplné houštiny hortenzií, modrorůžové, růžovomodré. Tmavě žluté a narůžovělé deštníčky řebříčku se skláněly přes cestu, a když jsem se narovnávala, moje ruce voněly po bylinách a letních prázdninách.
Straťte sa vo fantázii týchto diel a priblížte sa k chuti ich tajomstiev. Sú sladké, nádherne sladké. Inak, než bežné recepty.
Príjemné chvíle s knihou a pri chutnom koláči Vám želá
Tím magazínu BREZZA
Páčil sa ti tento článok? Prihlás sa na náš odber noviniek a my ti dáme vedieť hneď, keď vydáme nové číslo magazínu.