Aký je ten správny čas na jablkový koláč? Žiadna odpoveď nie je zlá, lebo príležitosť dať si niečo sladko ovocné, sa nájde vždy. Ak chcete malú obmenu v zabehnutom chápaní tradičného jablkového koláča, skúste tieto tartaletky. Každý kúsok je originál s chuťou, po ktorej nemožno prestať túžiť.
Ingrediencie:
Cesto
280 g múky
65 g cukru
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
115 g masla
2 vajíčka
1 ČL škorice
Plnka
5-6 stredných jabĺk
šťava z jedného citróna
hnedý cukor podľa chuti
dve hrste vlašských orechov
3-4 PL zmäknutého masla
Postup
Z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň ½ hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si urobíme plnku: jablká očistíme a nakrájame na menšie kúsky, polejeme citrónovou šťavou a osladíme podľa chuti. Dáme na plech a pečieme pod grilom, až kým nezačnú okraje tmavnúť. Vlašské orechy trochu orestujeme na panvici, nasekáme na drobné kúsky, zmiešame s cukrom a maslom. Dáme do chladničky.
Odstáte cesto vyvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbku a povykrajujeme napr. kruhy. Naplníme orechovým maslom, ugrilovanými jablkami a prekryjeme druhým kruhom. Okraje popritláčame vidličkou, aby náplň nevytekala a na vrchu urobíme zárez. Potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka a pocukrujeme práškovým cukrom.
Pečieme pri 180 °C, cca. 15-20 minút, až kým nezhnednú.
Páčil sa ti tento článok? Prihlás sa na náš odber noviniek a my ti dáme vedieť hneď, keď vydáme nové číslo magazínu.